242
08-13638 Job:07-13638 Title: RP: 1000 Ideas x 100 Architects
#175 Dtp:174(P) Page:242
(RAY)
242-245_13642.qxd 8/5/09 1:25 PM Page 242
© Dirk Fellenberg
© David Franck
© Schaulin
Bleibtreustraße 54
10623 Berlin
P.: (+49) 30-31-50-61-17
www.jmayerh.de
Jürgen Mayer H. Architects
0761
The building’s articulation is guided by
the volumes set like individual boxes
within the plan, housing its various
functions. The intermediate zones lying
between them serve as public transit
areas. The structure’s gentle slant is
also perceptible on the large staircase,
although here the incline is spatially
set into the transverse axis. The main
stairs can be seen as an internal
connector for the openings formed by
incisions in the shell.
0762
The interior is laid out on a flexible grid
structure that can be reconfigured as
needed. The rear ventilation of the
double façade and the concrete core
for storing both heat and cold
eliminates the need for air conditioning
system. Inside, the “eyes” of the
façade, boasting spectacular views over
Alster Lake, can be used as VIP
conference rooms or executive offices.
0760
The double façade of the ADA 1 office
complex was designed as a necessary
climate-control device and noise buffer.
It gives the building a striking visual
identity even from afar. Alternated
glazed strips and stucco panels create
an impression of a flowing movement
that glides around the building and
across its surfaces as a metaphor for
the nearby river and the surrounding
traffic flows.
Text
08-13638 Job:07-13638 Title: RP: 1000 Ideas x 100 Architects
#175 Dtp:174(P) Page:242
(RAY)
242-245_13642.qxd 8/5/09 1:22 PM Page 242
243
(RAY)
rchitects
Page:242
08-13638 Job:07-13638 Title: RP: 1000 Ideas x 100 Architects
#175 Dtp:174(P) Page:243
242-245_13642.qxd 8/5/09 1:25 PM Page 243
© David Franck
© David Franck
© David Franck
0765
The design of the Mensa Moltke
building uses the largest possible
construction surface: a skewed
rectangle topped by a roof with
identical dimensions. In the design
process, the ground plane and roof
were pulled away from one another,
as if a viscous mass had generated
vectors of force to join these two levels.
The structure conveys an image of
movement and immobility, visualizing
nonlinear fields of energy.
0764
The structure’s dynamic character is
emphasized by flowing transitions
between supports and walls, and by the
rounded windows which protrude from
the plane of the wall. As an organic and
replenishable material, wood proved to
be the most sustainable option.
Polyurethane coating provides the
timber with long-term protection
against weathering.
0763
Pitter-patterns emblematize the
possibility of radically novel
approaches to designing such
buildings. With its computer animated
rain curtain and the Wind.Light
installation, the exterior of the town
hall also represents a new approach to
the insertion of public buildings into
public spaces.
Text(RAY)
rchitects
Page:242
08-13638 Job:07-13638 Title: RP: 1000 Ideas x 100 Architects
#175 Dtp:174(P) Page:243
242-245_13642.qxd 8/5/09 1:22 PM Page 243
244
08-13638 Job:07-13638 Title: RP: 1000 Ideas x 100 Architects
#175 Dtp:174(P) Page:244
(RAY)
242-245_13642.qxd 8/5/09 1:25 PM Page 244
© David Franck© David Franck
0767
The geometry of Dupli.Casa is based on
the unique outline of the house that
formerly occupied the site, which was
built in 1984 and underwent many
extensions and modifications. This
“footprint of family archeology” and the
new building recalls the lot’s history by
duplicating and rotating the footprint.
Lifted up, the structure creates a semi-
public space on the ground level, set
between two layers of discretion.
0766
The multifunctional Townhall
Scharnhauser Park has been slanted
backwards by a few degrees, just
enough to generate a mild sense of
unease, and to endow its seemingly
orthogonal volume with aesthetic
tension. The color scheme of the
external cladding—with its stepwise
progression from a pale strip below
to a dark one above—runs counter to
expectations, heightening the sensation
of defamiliarization. The ribbon
windows run around the building like
stripes, without exposing the
structure’s internal subdivisions.
Text
08-13638 Job:07-13638 Title: RP: 1000 Ideas x 100 Architects
#175 Dtp:174(P) Page:244
(RAY)
242-245_13642.qxd 8/5/09 1:22 PM Page 244
245
(RAY)
rchitects
Page:244
08-13638 Job:07-13638 Title: RP: 1000 Ideas x 100 Architects
#175 Dtp:174(P) Page:245
242-245_13642.qxd 8/5/09 1:25 PM Page 245
© David Franck
© David Franck
0768
The interior is much quieter than
the outer sculptural appearance; it
guarantees a long-lasting comfortable
living system based on customized
programmatic spaces to accommodate
the users and their lifestyles. The
whole upper floor is rotated to offer
spectacular views toward Marbach
historic city center, while the rear of
the building provides privacy and
intimacy.
0769
The building was constructed using
a brand new thermal insulation
composite system in order to shape
its smooth geometry and create the
partial polyurethane coating details,
as carried out earlier in the Mensa
Moltke project in Karlsruhe. The results
are homogeneous transitions and a
powerful sculptural expression.
Text(RAY)
rchitects
Page:244
08-13638 Job:07-13638 Title: RP: 1000 Ideas x 100 Architects
#175 Dtp:174(P) Page:245
242-245_13642.qxd 8/5/09 1:22 PM Page 245

Get 1000 Ideas by 100 Architects now with O’Reilly online learning.

O’Reilly members experience live online training, plus books, videos, and digital content from 200+ publishers.