O'Reilly logo

Stay ahead with the world's most comprehensive technology and business learning platform.

With Safari, you learn the way you learn best. Get unlimited access to videos, live online training, learning paths, books, tutorials, and more.

Start Free Trial

No credit card required

Red Hat Certified System Administrator (RHCSA), 3/e

Video Description

16+ Hours of Video Instruction

Red Hat Certified System Administrator (RHCSA) Complete Video Course 3rd Edition has more than 16 hours of comprehensive video training—which includes whiteboard concept teaching, live CLI work, screencast teaching, and hands-on labs—so you have everything you need to study for and pass the RHCSA exam. This new edition of the best-selling RHCSA Complete Video Course, is fully updated for the RHEL 8 version of the exam.

Overview

The Red Hat Certified System Administrator (RHCSA) Complete Vide Course, 3rd edition is all new and fully updated for RHEL 8. This course is designed to teach you everything you need to know to pass the RHCSA exam. Every objective in the exam is discussed, along with in-depth lessons on complex topics, so they are not confusing. Each lesson ends with a lab, so you can dive into your own projects and see Red Hat in action; many of these labs mimic scenarios you might find on the exam, so you get the experience you need to practice for the exam. These labs also include video solutions, so you can also see in real-time how to work through the problems and figure out the best methods for working through each scenario.

This course includes:

  • All new videos
  • Whiteboard instruction to help you grasp difficult concepts
  • CLI instruction so you can see Red Hat in action
  • Labs so you can practice your skills, plus solution videos so you can then compare your work to the author's

Topics include:

Module 1: Performing Basic System Management Tasks
Module 2: Operating Running Systems
Module 3: Performing Advanced System Administration Tasks
Module 4: Managing Network Services
Module 5: Sample Exam

This engaging self-paced video training solution provides learners with more than 16 hours of video instruction from an expert trainer with more than 20 years of practical Linux teaching experience. Through the use of topic-focused instructional videos, you will gain an in-depth understanding of all topics on the Red Hat Certified Administrator (RHCSA) exam, as well as a deeper understanding of Red Hat Enterprise Linux, so you master the key foundational principles of systems administration. The combination of video, labs, practice exams, and virtual machines is a unique offering that gives you a full toolkit to learn and excel on your exam.

About the Instructor

Sander van Vugt has been teaching Linux classes since 1995 and has written more than 60 books about different Linux-related topics.

Sander is a Red Hat Certified Instructor and has deep knowledge and understanding of Red Hat Enterprise Linux, including the upcoming Red Hat Enterprise Linux 7. He has been teaching Linux since 1994, and as a Red Hat Certified Examiner, he is authorized to proctor different Red Hat exams. He is also a regular speaker on major Linux conferences all over the world.

Skill Level

  • Beginner/Intermediate

Learn How To

  • Perform basic system management tasks
  • Operate running systems
  • Perform advanced system administration tasks
  • Manage network services
  • Prepare for the RHCSA exam

Who Should Take This Course

  • Anyone planning to take the RHCSA exam and become a Red Hat Certified System Administrator.

Course Requirements

  • Know your way around a computer
  • Basic IT knowledge
  • No experience of Linux is necessary, but it is helpful

Module Descriptions

Module 1, “Performing Basic System Management Tasks,” introduces you to Linux systems management. It starts by installing Red Hat Enterprise Linux, after which basic utilities are covered. Then, it will dig into the different ways to log in to a Linux server, and to run administrator tasks. In the last three lessons of this module, how to work with users and permissions and how to configure networking is discussed.

Module 2, “Operating Red Hat Enterprise Linux Servers,” will teach the common tasks that are involved in day-to-day administration of RHEL servers. This includes installing software, managing processes, configuring logging, working with virtual machines, and managing storage, which is about partitions and logical volumes.

Module 3, “Performing Advanced System Administration Tasks,” goes over the tasks that won't be performed on a daily basis. Managing the Linux kernel and the boot procedure will be discussed, and in the last part of this module, there will be a walk-through of some common troubleshooting scenarios.

Module 4, “Managing Network Services,” shows how to configure those services where networking is involved. It starts by looking at the SSH server, followed by the Apache web. Next, SELinux, a vital part of RHEL that helps make it a secure platform, will be explained. Firewalling, network based automatic installation, and time are also covered.

Module 5 provides an RHCSA Sample exam.

About Pearson Video Training

Pearson publishes expert-led video tutorials covering a wide selection of technology topics designed to teach you the skills you need to succeed. These professional and personal technology videos feature world-leading author instructors published by your trusted technology brands: Addison-Wesley, Cisco Press, Pearson IT Certification, Prentice Hall, Sams, and Que. Topics include: IT Certification, Network Security, Cisco Technology, Programming, Web Development, Mobile Development, and more. Learn more about Pearson Video training at http://www.informit.com/video.

Table of Contents

  1. Introduction
    1. Red Hat Certified System Administrator (RHCSA): Introduction 00:02:38
  2. Module 1: Performing Basic System Management Tasks
    1. Module 1: Performing Basic System Management Tasks 00:00:47
  3. Lesson 1: Installing Red Hat Enterprise Linux Server
    1. Learning objectives 00:00:33
    2. 1.1 Understanding Server Requirements 00:03:37
    3. 1.2 Performing a Basic Installation 00:11:49
    4. 1.3 Installing with Custom Partitioning 00:04:14
    5. 1.4 Logging into the Server 00:05:48
    6. 1.5 Deploying RHEL in Cloud 00:06:59
    7. Lesson 1 Lab: Installing Red Hat Enterprise Linux 00:00:51
    8. Lesson 1 Lab Solution: Installing Red Hat Enterprise Linux 00:00:28
  4. Lesson 2: Using Essential Tools
    1. Learning objectives 00:00:36
    2. 2.1 Getting Started with Linux Commands 00:05:25
    3. 2.2 Working with the Bash Shell 00:10:19
    4. 2.3 Understanding I/O Redirection and Piping 00:02:36
    5. 2.4 Using I/O Redirection and Piping 00:04:17
    6. 2.5 Understanding the Linux File System Hierarchy 00:11:17
    7. 2.6 Using man 00:10:39
    8. 2.7 Finding the right man page 00:04:49
    9. 2.8 Understanding vim 00:02:34
    10. 2.9 Using vim 00:09:57
    11. 2.10 Using Globbing and Wildcards 00:04:27
    12. 2.11 Using Cockpit 00:04:29
    13. Lesson 2 Lab: Using Essential Tools 00:01:00
    14. Lesson 2 Lab Solution: Using Essential Tools 00:05:38
  5. Lesson 3: Essential File Management Tools
    1. Learning objectives 00:00:27
    2. 3.1 Essential File Management Tasks 00:06:51
    3. 3.2 Finding Files 00:08:50
    4. 3.3 Understanding Mounts 00:01:44
    5. 3.4 Understanding Links 00:03:46
    6. 3.5 Working with Links 00:04:59
    7. 3.6 Working with tar 00:06:37
    8. 3.7 Working with Compressed Files 00:05:11
    9. Lesson 3 Lab: Essential File Management Tools 00:00:57
    10. Lesson 3 Lab Solution: Essential File Management Tools 00:07:05
  6. Lesson 4: Working with Text Files
    1. Learning objectives 00:00:30
    2. 4.1 Using Common Text Tools 00:08:25
    3. 4.2 Using grep 00:03:58
    4. 4.3 Understanding Regular Expressions 00:08:01
    5. 4.4 Using awk 00:03:07
    6. 4.5 Using sed 00:03:06
    7. Lesson 4 Lab: Working with Text Files 00:01:06
    8. Lesson 4 Lab Solution: Working with Text Files 00:04:39
  7. Lesson 5: Connecting to a RHEL Server
    1. Learning objectives 00:00:28
    2. 5.1 Understanding the Root User 00:02:20
    3. 5.2 Logging in to the GUI 00:01:24
    4. 5.3 Logging in to the Console 00:00:52
    5. 5.4 Understanding Virtual Terminals 00:02:56
    6. 5.5 Switching Between Virtual Terminals 00:02:24
    7. 5.6 Using su to Work as Another User 00:02:47
    8. 5.7 Using sudo to Perform Administrator Tasks 00:07:52
    9. 5.8 Using ssh to Log in Remotely 00:03:56
    10. Lesson 5 Lab: Connecting to a RHEL Server 00:00:32
    11. Lesson 5 Lab Solution: Connecting to a RHEL Server 00:02:03
  8. Lesson 6: Managing Users and Groups
    1. Learning objectives 00:00:36
    2. 6.1 Understanding the Need for User Accounts 00:01:41
    3. 6.2 Understanding User Properties 00:02:47
    4. 6.3 Creating and Managing Users 00:06:03
    5. 6.4 Managing User Default Settings 00:06:34
    6. 6.5 Understanding /etc/passwd and /etc/shadow 00:06:41
    7. 6.6 Understanding Group Membership 00:02:44
    8. 6.7 Creating and Managing Groups 00:02:27
    9. 6.8 Managing Password Properties 00:03:15
    10. Lesson 6 Lab: Managing Users and Groups 00:00:53
    11. Lesson 6 Lab Solution: Managing User and Groups 00:03:50
  9. Lesson 7: Managing Permissions
    1. Learning objectives 00:00:38
    2. 7.1 Understanding Ownership 00:02:15
    3. 7.2 Changing File Ownership 00:02:17
    4. 7.3 Understanding Basic Permissions 00:01:58
    5. 7.4 Managing Basic Permissions 00:02:33
    6. 7.5 Understanding umask 00:04:12
    7. 7.6 Understanding Special Permissions 00:01:48
    8. 7.7 Managing Special Permissions 00:08:38
    9. 7.8 Understanding ACLs 00:02:24
    10. 7.9 Managing ACLs 00:04:57
    11. 7.10 Troubleshooting Permissions 00:06:36
    12. Lesson 7 Lab: Managing Permissions 00:01:10
    13. Lesson 7 Lab Solution: Managing Permissions 00:04:32
  10. Lesson 8: Configuring Networking
    1. Learning objectives 00:00:35
    2. 8.1 Understanding IPv4 Networking 00:07:42
    3. 8.2 Understanding NIC Naming 00:03:17
    4. 8.3 Managing Runtime Configuration with ip 00:09:12
    5. 8.4 Understanding RHEL 8 Networking 00:02:39
    6. 8.5 Managing Persistent Networking with nmcli 00:09:17
    7. 8.6 Managing Persistent Networking with nmtui 00:05:09
    8. 8.7 Verifying Network Configuration Files 00:02:10
    9. 8.8 Testing Network Connections 00:07:01
    10. Lesson 8 Lab: Configuring Networking 00:00:34
    11. Lesson 8 Lab Solution: Configuring Networking 00:02:55
  11. Module 2: Operating Running Systems
    1. Module 2: Operating Running Systems 00:00:32
  12. Lesson 9: Managing Processes
    1. Learning objectives 00:00:43
    2. 9.1 Understanding Jobs and Processes 00:01:39
    3. 9.2 Managing Shell Jobs 00:03:45
    4. 9.3 Getting Process Information with ps 00:09:25
    5. 9.4 Understanding Memory Usage 00:03:32
    6. 9.5 Understanding CPU Load 00:04:33
    7. 9.6 Monitoring System Activity with top 00:07:26
    8. 9.7 Sending Signals to Processes 00:07:37
    9. 9.8 Managing Priorities and Niceness 00:07:27
    10. 9.9 Using Tuned Profiles 00:02:33
    11. Lesson 9 Lab: Managing Processes 00:00:46
    12. Lesson 9 Lab Solution: Managing Processes 00:02:06
  13. Lesson 10: Managing Software
    1. Learning objectives 00:00:49
    2. 10.1 Understanding RPM Packages 00:02:01
    3. 10.2 Setting up Repository Access 00:08:17
    4. 10.3 Understanding Modules and Application Streams 00:01:46
    5. 10.4 Managing Packages with yum 00:06:19
    6. 10.5 Managing Modules and Application Streams 00:07:36
    7. 10.6 Using yum Groups 00:02:24
    8. 10.7 Managing yum updates and yum history 00:01:32
    9. 10.8 Using RPM Queries 00:05:56
    10. 10.9 Using Red Hat Subscription Manager 00:03:21
    11. Lesson 10 Lab: Managing Software 00:00:33
    12. Lesson 10 Lab Solution: Managing Software 00:05:57
  14. Lesson 11: Working with Systemd
    1. Learning objectives 00:00:29
    2. 11.1 Understanding Systemd Units 00:03:14
    3. 11.2 Managing Systemd Services 00:03:24
    4. 11.3 Modifying Systemd Service Configuration 00:05:24
    5. Lesson 11 Lab: Working with Systemd 00:00:23
    6. Lesson 11 Lab Solution: Working with Systemd 00:01:47
  15. Lesson 12: Scheduling Tasks
    1. Learning objectives 00:00:44
    2. 12.1 Understanding cron and at 00:01:07
    3. 12.2 Understanding cron Scheduling Options 00:03:22
    4. 12.3 Understanding anacron 00:02:41
    5. 12.4 Scheduling with cron 00:03:51
    6. 12.5 Scheduling Tasks with Systemd Timers 00:03:34
    7. 12.6 Using at 00:02:33
    8. 12.7 Managing Temporary Files 00:10:06
    9. Lesson 12 Lab: Using at 00:00:30
    10. Lesson 12 Lab Solution: Using at 00:04:20
  16. Lesson 13: Configuring Logging
    1. Learning objectives 00:00:45
    2. 13.1 Understanding RHEL 8 Logging Options 00:03:16
    3. 13.2 Configuring Rsyslog Logging 00:07:22
    4. 13.3 Working with systemd-journald 00:04:09
    5. 13.4 Preserving the Systemd Journal 00:03:48
    6. 13.5 Configuring Logrotate 00:02:43
    7. Lesson 13 Lab: Configuring Logging 00:00:32
    8. Lesson 13 Lab Solution: Configuring Logging 00:03:26
  17. Lesson 14: Managing Storage
    1. Learning objectives 00:00:39
    2. 14.1 Understanding Disk Layout 00:07:52
    3. 14.2 Understanding Linux Storage Options 00:01:55
    4. 14.3 Understanding GPT and MBR Partitions 00:02:58
    5. 14.4 Creating Partitions with parted 00:06:08
    6. 14.5 Creating MBR Partitions with fdisk 00:05:24
    7. 14.6 Understanding File System Differences 00:03:27
    8. 14.7 Making and Mounting File Systems 00:07:24
    9. 14.8 Mounting Partitions through /etc/fstab 00:03:36
    10. 14.9 Managing Persistent Naming Attributes 00:11:38
    11. 14.10 Managing Systemd Mounts 00:09:18
    12. 14.11 Managing XFS File Systems 00:01:35
    13. 14.12 Creating a Swap Partition 00:06:26
    14. Lesson 14 Lab: Managing Storage 00:01:06
    15. Lesson 14 Lab Solution: Managing Storage 00:07:30
  18. Lesson 15: Managing Advanced Storage
    1. Learning objectives 00:00:28
    2. 15.1 Understanding LVM, Stratis, and VDO 00:02:34
    3. 15.2 Understanding LVM Setup 00:02:23
    4. 15.3 Creating an LVM Logical Volume 00:10:05
    5. 15.4 Understanding Device Mapper and LVM Device Names 00:02:47
    6. 15.5 Resizing LVM Logical Volumes 00:05:55
    7. 15.6 Understanding Stratis Setup 00:02:40
    8. 15.7 Creating Stratis Volumes 00:06:50
    9. 15.8 Managing Stratis Storage Features 00:10:31
    10. 15.9 Understanding VDO 00:01:37
    11. 15.10 Configuring VDO Volumes 00:05:01
    12. 15.11 Understanding LUKS Encrypted Volumes 00:02:42
    13. 15.12 Configuring LUKS Encrypted Volumes 00:06:58
    14. Lesson 15 Lab: Managing Advanced Storage 00:00:54
    15. Lesson 15 Lab Solution: Managing Advanced Storage 00:09:45
  19. Module 3: Performing Advanced System Administration Tasks
    1. Module 3: Performing Advanced System Administration Tasks 00:00:32
  20. Lesson 16: Basic Kernel Management
    1. Learning objectives 00:00:22
    2. 16.1 Understanding the Linux Kernel 00:02:19
    3. 16.2 Working with Kernel Modules 00:02:01
    4. 16.3 Using modprobe 00:02:55
    5. 16.4 Using /proc to Tune Kernel Behavior 00:06:19
    6. 16.5 Updating the Kernel 00:01:27
    7. Lesson 16 Lab: Managing the Kernel 00:00:17
    8. Lesson 16 Lab Solution: Managing the Kernel 00:02:26
  21. Lesson 17: Managing the Boot Procedure
    1. Learning objectives 00:00:27
    2. 17.1 Understanding the Boot Procedure 00:01:49
    3. 17.2 Modifying Grub2 Runtime Parameters 00:06:09
    4. 17.3 Modifying Grub2 Persistent Parameters 00:04:02
    5. 17.4 Managing Systemd Targets 00:06:02
    6. 17.5 Setting the Default Systemd Target 00:01:53
    7. 17.6 Booting into a Specific Target 00:03:27
    8. Lesson 17 Lab: Managing the Boot Procedure 00:00:25
    9. Lesson 17 Lab Solution: Managing the Boot Procedure 00:02:26
  22. Lesson 18: Essential Troubleshooting Skills
    1. Learning objectives 00:00:28
    2. 18.1 Understanding Troubleshooting Modes 00:04:17
    3. 18.2 Changing the Root Password 00:05:45
    4. 18.3 Troubleshooting Filesystem Issues 00:06:05
    5. 18.4 Troubleshooting Networking Issues 00:04:18
    6. 18.5 Troubleshooting Performance Issues 00:04:11
    7. 18.6 Troubleshooting Software Issues 00:02:25
    8. 18.7 Troubleshooting Memory Shortage 00:02:31
    9. 18.8 Consulting Red Hat Websites for Troubleshooting Tips 00:03:00
    10. Lesson 18 Lab: Applying Troubleshooting Skills 00:00:42
  23. Lesson 19 Introducing Bash Shell Scripting
    1. Learning objectives 00:00:27
    2. 19.1 Understanding Bash Shell Scripts 00:03:24
    3. 19.2 Essential Shell Script Components 00:07:23
    4. 19.3 Using Loops in Shell Scripts Part 1 00:07:16
    5. 19.4 Using Loops in Shell Scripts Part 2 00:07:55
    6. Lesson 19 Lab: Writing Shell Scripts 00:00:41
    7. Lesson 19 Lab Solution: Writing Shell Scripts 00:11:28
  24. Module 4: Managing Network Services
    1. Module 4: Managing Network Services 00:00:40
  25. Lesson 20: Managing SSH
    1. Learning objectives 00:00:27
    2. 20.1 Understanding SSH Key-based Login 00:02:16
    3. 20.2 Setting up SSH Key-based Login 00:05:56
    4. 20.3 Changing Common SSH Server Options 00:04:52
    5. 20.4 Securely Copying Files 00:06:14
    6. 20.5 Securely Synchronizing Files 00:03:26
    7. Lesson 20 Lab: Managing SSH 00:00:25
    8. Lesson 20 Lab Solution: Managing SSH 00:03:36
  26. Lesson 21: Managing HTTP Services
    1. Learning objectives 00:00:29
    2. 21.1 Understanding Apache Configuration 00:04:09
    3. 21.2 Creating a Basic Website 00:00:58
    4. Lesson 21 Lab: Managing HTTP Services 00:00:31
    5. Lesson 21 Lab Solution: Managing HTTP Services 00:00:42
  27. Lesson 22: Managing SELinux
    1. Learning objectives 00:00:33
    2. 22.1 Understanding the Need for SELinux 00:01:34
    3. 22.2 Managing SELinux Modes 00:06:08
    4. 22.3 Understanding SELinux Context Labels and Booleans 00:06:32
    5. 22.4 Using File Context Labels 00:07:23
    6. 22.5 Analyzing SELinux Log Messages 00:05:17
    7. 22.6 Resetting the Root Password and SELinux 00:03:16
    8. Lesson 22 Lab: Managing SELinux 00:00:42
    9. Lesson 22 Lab Solution: Managing SELinux 00:02:19
  28. Lesson 23: Managing Network Security
    1. Learning objectives 00:00:29
    2. 23.1 Understanding RHEL 8 Firewalling 00:01:37
    3. 23.2 Understanding Firewalld Components 00:02:28
    4. 23.3 Configuring a Firewall with firewall-cmd 00:02:33
    5. 23.4 Using firewall-config 00:03:11
    6. Lesson 23 Lab: Configuring a Firewall 00:00:20
    7. Lesson 23 Lab Solution: Configuring a Firewall 00:01:46
  29. Lesson 24: Automating Installations
    1. Learning objectives 00:00:39
    2. 24.1 Understanding Automated Installations Solutions 00:02:14
    3. 24.2 Creating a Kickstart File 00:02:31
    4. 24.3 Using the Kickstart File for Automatic Installations 00:02:15
    5. 24.4 Using Kickstart Files in Fully Automated Datacenters 00:01:55
    6. 24.5 Using Vagrant to Set Up Virtual Machines 00:01:40
    7. Lesson 24 Lab: Automating Installations 00:00:41
    8. Lesson 24 Lab Solution: Automating Installations 00:02:12
  30. Lesson 25: Configuring Time Services
    1. Learning objectives 00:00:28
    2. 25.1 Understanding Linux Time 00:02:52
    3. 25.2 Setting Time with timedatectl 00:03:39
    4. Lesson 25 Lab: Configuring Time Services 00:00:28
    5. Lesson 25 Lab Solution: Configuring Time Services 00:02:03
  31. Lesson 26: Accessing Remote File Systems
    1. Learning objectives 00:00:34
    2. 26.1 Configuring a Base NFS Server 00:05:15
    3. 26.2 Mounting NFS Shares 00:03:19
    4. 26.3 Configuring a Base Samba Server 00:05:57
    5. 26.4 Mounting Samba Shares 00:05:45
    6. 26.5 Understanding Automount 00:02:14
    7. 26.6 Configuring Automount 00:05:20
    8. 26.7 Configuring Automount for Home Directories 00:04:34
    9. Lesson 26 Lab: Configuring Automount 00:00:49
    10. Lesson 26 Lab Solution: Configuring Automount 00:03:02
  32. Module 5: Sample Exam
    1. Module 5: Sample Exam 00:00:14
  33. Lesson 27: Sample Exam
    1. Learning objectives 00:00:38
    2. 27.1 RHCSA Sample Exam Assignments 00:04:38
    3. 27.2 Setting up a Base Server Solution 00:04:57
    4. 27.3 Resetting the Root Password Solution 00:02:33
    5. 27.4 Configuring a Repository Solution 00:04:19
    6. 27.5 Managing Partitions Solution 00:04:14
    7. 27.6 Managing LVM Logical Volumes Solution 00:05:11
    8. 27.7 Creating Users and Groups Solution 00:02:17
    9. 27.8 Managing Permissions Solution 00:04:11
    10. 27.9 Scheduling Jobs Solution 00:02:57
  34. Red Hat Certified System Administrator (RHCSA): Summary
    1. Summary 00:00:26